توسط ادوکس چهارشنبه 16 دی 1394 3277

یک اره ایده آل چه ویژگی هایی می تواند داشته باشد ؟

     

    انواع اره  نجاری

     

    • اره چیست؟

     

    ابزار اره و انواع آن ابزاری برای قطعه کردن و دو نیم کردن سطوح چوبی که کار خود را با حرکت رفت و برگشتی و اصطکاکی دندانه انجام میدهد. این ابزار در درودگری و بسیاری از پیشه‌ها و رشته‌های فنی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. اجزای اره شامل یک دسته که عموما از چوب و یا پلاستیک و یک تیغه لبه‌تیز فلزی دندانه‌دار میباشد. گاهی از اره برای قطعه کردن اجسام پلاستیک نیز استفاده میشود. ابزار اره و انواع آن زمانی قابل استفاده هستند که برای برید یک جسم یا قطعه، قیچی میسر نشود. از سوی دیگر ارههای دستی به راحتی قابل کار کردن میباشند و به دلیل سهولت کاربرد، در بیشتر مراکز صنعتی و منازل، از این وسیله استفاده میشود.

     

     

     

    • نحوه کارکرد اره

     

    همه ابزار اره و انواع آن به یک شکل عمل نمی کنند و نحوه مقاومت دندانههای ارهها در مقابل سطح مورد نظر متفاوت میباشد. بدین منظور ارهها را تقسیم بندی میکنند و بر هر نوع برشی از اره مخصوص به آن استفاده میشود. ارهها از نظر طول بدنه، عرض تیغه، شکل دندانه، زاویه برش، مقدار چپ و راست و ... با یکدیگر متفاوت هستند. ابزار اره و انواع آن از نظر شکل دندانههای به دو دسته تقسیم بندی میشوند:

     

     

    1-  ارههای با دندانه رو به جلو

     

     در این نوع ارهها، جهت دندانه به سمت جلو است که برای برش باید اره را به سمت جلو حرکت دهیم. یکی از مزایای این نوع ارهها، اینکه در هنگام برگشت اره نیاز به اعمال فشار روی چوب نخواهد بود.

     

     

    2-  ارههای با دندانه رو به عقب

     

    در این نوع ارهها، جهت دندانهها به سمت دسته اره  بوده و عمل برش زمانی انجام میشود که اره را به سمت خود میکشیم. غالبا ارههای دستی (معمولی) موجود در بازار از این نوع میباشند. این ارهها برای بریدن چوبهای سخت مناسب میباشند.

     

    تیغ اره عمود بر

     

    • تقسیم بندی ابزار اره و انواع آن بر اساس چگونگی عملکرد

     

    1- ​اره کلافی

     

     

    یکی از قدیمی ترین ارههای دستی مورد استفاده در کارگاههای درود گری، ارههای کلافی میباشند که توسط صنعتگران کهنه کار استفاده میشود.  در حال حاضر این نوع ارهها به دلیل سنتی بودن و کاربرد کمتر، به ندرت در بازار یافت میشوند. اره کلافه متشکل از دسته، بازو، تیرک محکم کننده بازو، طناب، مشته، تیغه، قید وسط یا  چوب کمرکش میباشد. 

     

     

    2-  اره روباهی

     

     اره دم روباهی از ارههای دندانه رو به جلو است که با پیش رفتن، چوب را برش میدهد. این اره دارای تیغه پهن بوده که در زمان کار از مقاومت بالایی برخودار است که موجب میشود تاب برندارد. اره دم روباهی متشکل از یک دسته اره میباشد که ممکن است چوبی یا پلاستیکی و دارای اشکال مختلفی باشد. تیغه نیز یکی دیگر از اجزا این نوع اره به شمار میرود. طول تیغه اره دم روباهی عموما بین 300 تا 1050 میلیمتر، ضخامت آن حدود 8/0 تا 1 میلیمتر و عرض آن 40 تا 100 میلیمتر میباشد. تیغه اره هر چه به طرف دسته پیش میرود عریض‏تر میگردد. اره دم روباهی به منظور بریدن قطعات بزرگ چوب، نئوپان، تخته چند لایی و ... مورد استفاده قرار میگیرد.

     

     

    3- اره پشت دار

    اره پشت دار نوعی اره قطع کن است که دارای تیغه ای نازک و دندانههای خیلی ظریف میباشد. پشت تیغه این نوع اره، یک قطعه فولادی نصب شده تا از خم شدن تیغه نازک اره در هنگام کار جلو گیری نماید. اره پشت دار، دندانه رو به جلو دارد و به منظور برش کارهای ظریف و دقیق کاربرد دارد.

     

     

    4- اره مویی

     

    اره مویی نوعی اره که اغلب برای بریدن تخته سه‌لاییهای چوبی و برش منحنی‌های نازک مورد استفاده قرار میگیرد. اگر چه این ارهها در ابزار فروشیها به شکل دستی به فروش میرسد، اما نوع برقی آن نیز موجود میباشد. ارههای مویی دستی و برقی هر یک ویژگیها و مشخصههای مخصوص به خود را دارند. در زیر به هر دو نوع میپردازیم:

     

     

    •  اره مویی دستی

    تیغ اره موئی دستی، در بین کمان قرار میگیرد. با حرکت دادن دست، تیغه اره، بطور قائم اره را به جلو برده و سطح مورد نظر را برش میدهد. زمانی که تیغه اره موئی به شکل نادرستی در دست گرفته شود، منجر به شکستن تیغ اره میشود. این اره توانایی برش سطح 10 میلیمتری را دارد و عموما برای برش تخته کامپوزیتهای نازک، سه لاییهای چوبی، پلکسی گلاس و ... کاربرد دارد.

     

     

     

     

    • اره مویی برقی

     

    اره مویی برقی قدرت بیشتری نسبت به نوع دستی دارد. این اره قادر است اشیا را با ضخامت بیشتر برش زده بدون اینکه نیاز به نیروی دست باشد. به اره موئی برقی، اره منبت کاری نیز گفته میشود.

     

     

    5- اره پشت دار

     

    اره پشت‌دار به منظور برش اتصالات استفاده میشوند و از آنجا که دارای تیغه نازکی هستند، در پشت آن نگهدارنده‌ای ضخیم‌تر قرار گرفته تا در زمان برش از کج شدن تیغه در چوب جلوگیری شود.

     

     

    6-  اره نوکی‌

     

    اره نوکی‌ با نام دیگر اره گردبر نامیده میشود که به دلیل داشتن نوک کم عرض و ساختار ظاهری تیغه آن، در قسمت دنده ضخیم‌تر از پشت اره است. این نوع اره به منظور ایجاد برش دوایر و قطعات قوس‌دار مورد استفاده قرار میگیرد. اره نوکی بیشتر برای کارهای تزئینی کاربرد دارد.

     

    برای استفاده از اره نوکی، ابتدا باید در محل برش‌های داخلی، سوراخی ایجاد کرد و سپس نوک اره را داخل سوراخ قرار داد و عمل برش را به آرامی شروع نمود. این کار تا زمانی که اره به نزدیکی خط برش برسد، ادامه دارد. در این حالت باید تیغه اره نسبت به سطح کار، باید به شکل گونیایی باشد. هر چه طول تیغه اره نوکی کوتاه‌تر باشد، عمل برش آسان‌تر انجام میشو. این در حالی است که اگر طول تیغه بیشتر باشد، در موقع انجام فرآیند برش، اره در شیار برش گیر کرده، و تیغه آن کج می‌شود.

     

     

    7- اره ظریف بر

     

    اره ظریف بر یک نوع دیگر از ابزار اره و انواع آن به شمار میرود که نوعی اره پشت‌دار است. این اره دارای تیغه‌ای با ضخامت نازک‌تر و دندانه‌هایی ظریف‌تر از اره پشت‌دار دار دارد. این اره به منظور برش‌های ظریف (درز کردن اتصالات) کاربرد دارد.

     

     

    اره دیسکی چوب بری

     

    8- اره گرات

    اره گرات جهت برش اتصالات گرات (طرح فرنگ) و بریدن شکاف کنشکاف مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع اره دارای دو نوع اره گرات ساده و اره گرات قابل تنظیم میباشد که در زیر به شرح هر یک میپردازیم.

     

     

    9- اره گرات ساده

     

     دنده اره گرات ساده، رو به عقب میباشد که کاربر هنگام کار باید تجربه و دقت کافی برخوردار باشد. برای استفاده از این نوع اره، ابتدا باید روی مقطع قطعه چوب، شکل اتصال (فرم دم چلچله) را طراحی نمود و سپس عمق اتصال به اندازه 3/1 تا نصف ضخامت چوب در نظر گرفته شود. خطوط باید روی سطح چوب بوسیله خط‌کش تا انتها رسم گردد و به منظور یکنواخت کردن خطوط، از قطعه چوبی کمکی که بر آن مطابق زاویه دم چلچله رنده شده است، استفاده کرد. نَر چوب باید به سطح تیغه اره طرح فرنگ تکیه دهد. سپس باید اره را به آرامی در حالی که به قطعه چوب در حال حرکت است، فرآیند برش را ادامه داد.

     

     

    10- اره گرات قابل تنظیم

     

    کار با اره گرات قابل تنظیم نسبت به نوع اول آسان‌تر بوده و در روی این اره گونیایی قابل تنظیمی برای عمق و زاویه اتصال تعبیه شده است. گونیای اره به واسطه دو پیچ قابل تنظیم میباشد. یک نکته مهم جهت کار با این اره، شل کردن گونیا میباشد بطوری که به آخرین حد خود برسد. پیچ‌ها باید محکم شوند و همچون مرحله قبل، خطوط اتصال روی چوب رسم شود. ابتدا برش به آرامی انجام شود تا کف گونیا روی سطح چوب قرار بگیرد و سپس تیغه اره براساس زاویه استاندارد اتصال، به پیش برود. می‌راند. این عمل تا رسیدن به عمق مورد نظر باید ادامه پیدا کند.

    اشتراک گذاری:




    نام
    ایمیل
    نظر