سازمان جهانی بهداشت به طور مستمر در حال رصد و پاسخگویی به پیک شیوع کروناست
این متن بر اساس جدیدترین اطلاعات درباره کووید-19، نحوه انتقال و اثرات ناشی از آن تهیه شده و برای کسب اطلاعات بیشتر و بروز وب سایت سازمان جهانی بهداشت را دنبال کنید.
https://www.who.int/ar/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019-farsi
ویروس کرونا چیست؟
ویروسهای کرونا عضو خانواده بزرگ ویروسهاست که طیفی از عفونت های دستگاه تنفسی را ایجاد میکند و قادر هست حیوانات و انسانها را درگیر و بیمار نماید. شاید جالب باشد بدانید که تعداد زیادی از ویروسهای کرونا شناختهشدهاند که از سرماخوردگی ساده تا ابتلا به بیماری شدیدتری مانند سندروم تنفسی خاورمیانه (مرس-MERS) و سندروم تنفسی حاد (سارس-SARS) متغیر هستند. جدید ویروس کشف شده عامل ابتلا به بیماری کووید-19 است.
کووید-19 چیست؟
ویروس کرونایی که منجر به کووید-19 می شود، ویروسی نوظهور است که بیماری ناشی از آن، تا قبل از همه گیری اخیر در دسامبر سال 2019 شهر ووهان کشور چین، ناشناخته بود.
علائم کووید-19 چیست؟
بعضی از بیماران ممکن است علائم مثل درد و کوفتگی، گرفتگی بینی، آبریزش بینی، گلودرد یا اسهال و از دست دادن حواس بویایی و چشایی را تجربه کنند منتهی رایج ترین علائم ابتلا تب، خستگی و سرفه های خشک است.
علائم ذکر شده معمولا تخفیف هستند و به تدریج وخیم می شوند. بعضی از افراد هم ممکن است هیچکدام از آنها را تجربه نکنند. حدود80 درصد از مردم بدون نیاز به درمان خاصی و با رعایت بهداشت عمومی بهبود پیدا میکنند. تقریباً از هر 6 نفر مبتلا به کووید-19، یک نفر به شدت بیمار شده و دچار تنگی نفس میشود البته برای سالمندان و کسانی که بیماریهای زمینهای مثل فشار خون بالا، بیماریهای قلبی یا دیابت دارند، احتمال وخامت بیماری بیشتر است.
کووید-19 چگونه منتقل میشود؟
این ویروس از طریق قطرکهایی که با سرفه یا بازدم از دهان و بینی فرد مبتلا به کووید-19 به اطراف پخش میشود، می تواند به افراد دیگر هم سرایت کند. این اثرات بر وسایل و سطوح اطراف فرد باقی مانده و سایر افراد با دست زدن به این وسایل یا سطوح آلوده و سپس با لمس چشم، دهان و بینی شانس ابتلا یشان بالا می رود.
همچنین امکان ابتلا از طریق تنفس قطرکهای روی هوا به کووید-19 نیز امکان پذیرست ولی این تحقیقات هنوز به نتیجه نهایی نرسیده بنابراین مهم است تا اعلام رسمی این تحقیقات، برای حفظ ایمنی از افراد اطراف خود حداقل 1 متر فاصله بگیرید.
برای حفاظت خودم و جلوگیری از انتشار کرونا، چه کار کنم؟
مراقبتهای سادهای وجود دارند که با انجام آنها میتوانید احتمال ابتلای خود به کووید-19را کاهش داده و مانع از انتشار آن شوید:
• دستهایتان را بطور مرتب و کامل با آب و صابون بشویید یا با محلولهای ضدعفونیکننده حاوی الکل تمیز کنید.
• ویروسهایی که ممکن است روی دستهایتان باشند با شستشوی صحیح دستها با آب و صابون و یا استفاده از محلولهای ضدعفونی کننده حاوی الکل، از بین میروند.
• از فردی که سرفه یا عطسه میکند، حداقل 1 متر فاصله بگیرید.
• افراد با عطسه یا سرفه حجم زیادی از قطرکها ی ریز را از دهان و بینی شان به اطراف پخش می کنند. این قطرکها ممکن است حامل ویروس باشند.
• اگر در نزدیکی یک فرد مبتلا به کووید-19 باشید و آن فرد سرفه کند، شما از طریق تنفس این قطرکهای حامل ویروس ممکن است به این بیماری مبتلا شوید.
• به چشمها، دهان و بینی تان دست نزنید.
• دستهای ما با سطوح زیادی در تماس هستند و ممکن است آلوده به ویروس باشند.
• با لمس چشمها، دهان و بینی با دستهای آلوده، ویروس به آنها منتقل شده، از طریق این نواحی به بدن شما وارد میشود و میتواند شما را بیمار کند.
• مطمئن شوید که هم شما و هم اطرافیانتان بهداشت تنفسی را رعایت میکنید.
• بهداشت تنفسی به معنای پوشاندن دهان و بینی با آرنج خم شده یا دستمال کاغذی در هنگام عطسه و سرفه است. بلافاصله بعد از سرفه و عطسه، دستمال کاغذی خود را دور بیاندازید.
• قطرکهای تنفسی عامل انتقال ویروس هستند. با رعایت بهداشت تنفسی میتوانیم از ابتلای خود و اطرافیانمان به بیماریهای ویروسی مثل سرماخوردگی، آنفلوآنزا و کووید-19 جلوگیری کنیم.
• اگر احساس بیماری میکنید در خانه بمانید.
• اگر تب دارید، سرفه میکنید و به سختی نفس میکشید، به پزشک مراجعه کنید و قبل از مراجعه حتماً تماس بگیرید.
• تازهترین وضعیت مناطق آلوده به کووید-19 را دنبال کنید
چقدر احتمال دارد به کووید-19 مبتلا شوم؟
احتمال ابتلا به محل زندگیتان بستگی دارد. بهخصوص اینکه آیا در منطقه شما طغیان کووید-19 گزارش شده است یا خیر.
در محل سکونت بیشتر افراد، هنوز احتمال ابتلا به کووید-19 پایین است.
با این وجود، در حال حاضر مناطق و شهرهایی در جهان با طغیان این بیماری مواجه هستند.
آیا کووید-19 نگرانکننده است؟
بیماری کووید-19، بهخصوص در کودکان و جوانان معمولاً به شکل خفیف است. با این وجود، این بیماری میتواند مشکلات جدیتری را ایجاد کند: از هر 5 نفر مبتلا، یک نفر نیاز به مراقبتهای بیمارستانی دارد. پس کاملا طبیعی است که افراد نگران تأثیر طغیان این بیماری بر خود یا عزیزانشان باشند.
اما ما میتوانیم برای برطرف شدن نگرانیهایمان خوب از خودمان، عزیزانمان و جامعهمان مراقبت کنیم. اولین و مهمترین کار، شست و شوی مرتب و کامل دستها و رعایت بهداشت تنفسی است. اقدام بعدی، دنبال کردن و رعایت موارد بهداشتی توصیه شده توسط مسئولین بهداشت در محل زندگیتان است؛ مثل اعمال محدودیتهای لازم در مسافرت رفتن، جابهجایی و دورهمیها.
روش صحیح استفاده، درآوردن و دورانداختن ماسک چیست؟
1- قبل از دست زدن به ماسک، حتماً دستهایتان را با آب و صابون بشویید و یا با محلولهای ضدعفونیکننده حاوی الکل تمیز کنید.
2- ماسک را بردارید و خوب وارسی کنید تا پاره یا سوراخ نباشد.
3- بالای ماسک یعنی جایی که نوار نازک فلزی دارد را پیدا کنید. این قسمتی است که روی بینی قرار میگیرد.
4- مطمئن شوید که سمت صحیح آن مقابل صورت شما قرار دارد (طرف رنگی).
5- ماسک را روی صورت بگذارید. سعی کنید با فشردن نوار نازک فلزی یا قسمتی که سفتتر است، ماسک را متناسب با بینیتان حالت دهید تا ثابت بماند.
6- پایین ماسک را به سمت چانه بکشید تا دهان و چانه کامل پوشانده شوند.
7- بعد از استفاده، ماسک را درآورید، همزمان با درآوردن کشها از پشت گوشهایتان، ماسک را از جلوی دهان و لباسهایتان دور کنید تا با سطح آلوده ماسک، هیچ تماسی پیدا نکنند.
8- بلافاصله بعد از درآوردن ماسک، آن را در سطل زباله دردار بیندازید.
9- حتما بعد از درآوردن و دورانداختن ماسک ، بهداشت دستها را رعایت کنید. یعنی دستها را با آب و صابون بشویید یا با محلول ضدعفونیکننده حاوی الکل تمیز کنید.
چه کارهایی را نباید انجام دهیم؟
اقدامات زیر هیچ تأثیری در جلوگیری از ابتلا به کوید-19 ندارند و حتی ممکن است مضر هم باشند.
زدن چند لایه ماسک
مصرف آنتیبیوتیک
در هر وضعیتی، اگر تب دارید، سرفه میکنید و بهسختی نفس میکشید، باید هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید تا احتمال ابتلا به بیماری (عفونت) شدید را کاهش دهید. اگر اخیراً به جایی سفر داشتهاید، حتما این موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.
وضعیت کسب و کار ها در دوران رکود
(تیم تحریریه ادوکس)
با توجه به توصیه های مکرر مراجع معتبر بر لزوم رعایت فاصله اجتماعی و عدم تردد غیر ضروری در معابر عمومی و بازارها، کسب و کارهایی که از روشهای فروش سنتی تبعید می کردند دچار معضلات و مشکلاتی شده اند.
از جمله راهکارهای بسیار کارساز و مفید، سرمایه گذاری و راه اندازی بسترهای وب سایت و شبکه های اجتماعی مجازیست. بسیاری از صنوف پیشرو از مدت ها قبل به این فضا اعتماد کرده و فعالیت خود را شروع کرده اند که در نهایت در دوره های رکود ناشی از تعطیلی فیزیکی بازار، بهره برداری های خوبی را از این بستر سازی به دست آوردند.
وب سایت بانک اطلاعاتی ادوکس نیز به واسطه حضور 10 ساله خود تعاملات نوینی را با بازار دیجیتال داشته و راهکار ارزشمندی جهت ورود فروشگاه های سنتی به فضای مجازیست، زیرا که مجموعه ای کامل و رو به رشد از کلیه ابزارآلات موجود در بازار ابزار ایران را گرد هم آورده و با معرفی فروشندگان معتبر آنها، توانسته اعتماد و اعتبار درخور شان خود را بدست آورد. شما هم می توانید از این فضای مستعد به وفور بهره مند شوید.