توسط ادوکس یک‌شنبه 15 آذر 1394 2058

جوشکاری با آلیاژ مس چگونه انجام می‎شود؟

     
     
     
    ویژگی های فلز مس
     
     
     فلز مس به دلیل حساسیت بالا، نیازمند تخصص ویژه ای در جوشکاری می‎باشد. این فلز در ردیف کهن ترین فلزات می‎باشد که برای اولین بار در 3500 سال قبل از میلاد مسیح برای ساخت ابزار و سلاح مورد استفاده قرار می‎گرفت. از این رو جوشکاران و متالوژیستها می‎توانند ادعا کنند که جوشکاری آلیاژ  مس دارای قدمت دیرینه می‎باشد (البته نه به اندازه زمان ساخت آن). فلز مس به واسطه عملیات حرارتی می‎تواند به یک آلیاژ سفت و سخت مبدل شود و در کارهای صنعتی مورد استفاده قرار بگیرد. 
     
    دو ویژگی بارز در فلزات مسی وجود دارد. یکی قابلیت بالا در انتقال حرارت که موجب شده که در جذب حرارت قابلیت و پتانسیل مس مثال زدنی شود. دومین ویژگی فلز مس ضریب انبساط بالا می‎باشد. در واقع فلز مس در مقابل خوردگی و سائیدگی مقاوم می‎باشد و به همین دلیل در مکانیکی کاربرد زیادی دارد و شاید به همین خاطر است که برای لحیم کاری خودروها، بیشترین استفاده از مس می‎باشد.
     
    آلیاژهای مس را می‎توان با بسیاری از روش های معمولی جوشکاری نمود. برای مثال روش قوس الکتریکی یکی از شیوه های جوشکاری آلیاژ مس است که مورد استفاده قرار می‎گیرد. در روش جوشکاری قوس الکترونیکی ورقه های مس را همچون ورقه های آهنی برای جوشکاری آماده می‎کنند. 
     
     از آنجا که خاصیت هدایت حرارت مس زیادتر است، باید مقدار آمپر را افزایش داد. بهتر است همیشه با قطب مثبت جوشکاری آلیاژ مس را انجام داد. این کار با جریان مستقیم و الکترود مثبت صورت می‎گیرد که در آن زاویه الکترود نسبت به کار، مانند جوشکاری فولاد عمل می‎کند. 
     
     برای جوشکاری آلیاژ مس می‎توان الکترودهای ذغالی نیز استفاده  نمود. طول قوس حداقل باید 10 تا 15 میلیمتر باشد. الکترودهایی که برای جوشکاری مس استفاده می‎شوند، غالبا از آلیاژ مس و قلع و فسفر در ساخت آنها استفاده می‎شود و گاهی نیز الکترودهایی که دارای فسفر، برنز، سیلیکون یا آلومینیوم هستند،  به کار برده می‎شود چرا که انبساط مس در اثر حرارت بالا صورت می‎گیرد. 
     
     
    فاصله درز جوش را باید در هر 30 سانتیمتر در حدود 2 تا 3 سانتیمتر زیادتر در نظر گرفت. آلیاژ مس در حرارت 700 تا 1000 درجه ذوب می‎گردد و به صورت تفاله یا به اصطلاح حالت گل جوش در می‎آید. بدون روانساز (مواد ذوب شده) هم می‎توان مس را جوش داد که معمولاً در این مواقع از براکس استفاده می‎شود. مس را می‎توان بوسیله شعله خنثی جوش داد تا تولید اکسید مس نکند زیرا ضریب هدایت حرارت مس بالاست و بنابراین باید پستانک جوشکاری مشعل 1 تا 2 نمره بیشتر از فولاد باشد. توصیه می‎شود مس را قبل از جوشکاری گرم کرده و سپس با سیم جوش مخصوص جوش داد. برای جوشکاری صفحه 5 میلیمتری، سیم جوش 4 میلیمتری کفایت می‎کند. برای این کار باید از وسط ورق شروع به جوشکاری آلیاژ مس کرد و زمانی که مس هنوز حرارت خود را از دست نداده، و روی آن چکش کاری کرد تا میزان مقاومت و استحکام درز جوش افزایش پیدا کند.
     
    آلیاژهای مس خالص
     
    برای درک بهتر جوشکاری آلیاژ مس باید ابتدا آلیاژ مس را بخوبی شناخت. مس را می‎توان به سه درجه تقسیم بندی نمود که عبارتند از:
     
    1- اکسیژن آزاد مس با کمتر از 02/0 درصد اکسیژن است.
    2- مس سخت شده که دارای 1/0 درصد اکسیژن است.
    3- اکسید مس با ترکیب 05/0 فسفر و 05/0 آرسنیک.
     
    آلیاژی که دارای بیشترین مقدار مس می‎باشد، بیشترین توانایی برای هدایت بار الکتریکی و تحت فشار قرار دادن مخازن را نیز دارد. نوع اول مس با کمترین مقدار اکسیژن، قابلیت جوشکاری آسانتری را دارد. 
     
     
    در فسفر مس احتمال تخلخل فلز جوش کمتر وجود دارد. بنابراین لازم است که فلزات پرکننده شامل دی اکسیدانت قوی، سیلیکون، منگنز و هیدروژن در هنگام جوشکاری آلیاژ مس استفاده شود تا کاربر بتواند جوش محکم تری را ایجاد نماید. گازهای محافظ برای جوشکاری آرگون عبارتند از هلیوم و نیتروژن. 
    مس از جمله آلیاژهایی است که در ساخت و ساز و بویژه لوله کشی ها استفاده می‎شود. همچنین برای برق کشی ساختمان مس به عنوان یک هادی بسیار قوی برای جریان الکتریسته است که مقاومت بالایی در برابر خوردگی و سایش دارد. جوشکاری با آلیاژ مس نیاز به تخصص و به کاری گیری تکنیک های خاصی دارد. هنگام جوشکاری آلیاژ مس باید اصولی رعایت شود از جمله:
     
     
    1- پوشیدن محافظ مناسب
     
      در هنگام جوشکاری آلیاژ مس باید تمامی پوشش های محافظ استفاده شوند از جمله عینک ایمنی، لباس مناسب و کلاه پوشیده  شوند. کلاه ایمنی به هنگام جوشکاری باید از بهترین جنس خریداری شده باشد تا در برابر  پرتاپ قطعات ریز در هنگام جوشکاری مقاومت نماید. عینک نیز باید بتواند از رسیدن اشعه ماورء بنفش به چشم ها جلوگیری کند. 
     
    پوشیدن یک دستکش مقاوم در برابر شعله جوشکاری‏ می‏‎تواند از سوختگی دستها و همچنین جریان برق جلوگیری کند. برای محافظت از پاها نیز‏ می‏‎توان از چکمه های چرمی استفاده کرد.
     
    2- استفاده از دستگاه تهویه هوا
     
      در زمان جوشکاری همیشه گازهای سمی به اطراف پخش‏ می‏‎شود که‏ می‏‎تواند برای ریه ها خطرناک باشد. اگر در یک کارگاه کار‏ می‏‎کنید، استفاده از یک سیستم تهویه هوا‏ می‏‎تواند تمام گازهای سمی را از محیط دور کند.
     
     
    3- اجتناب از دست زدن به قطعات الکتریکی
     
    برق گرفتگی یکی از خطراتی است که در زمان جوشکاری افراد را تهدید‏ می‏‎کند. پوشیدن دستکش و چکمه بدون سوراخ یکی از نکاتی است که باید در کارگاه ها رعایت شود و از سوی دیگر نباید به قطعات الکترونیکی دست زد. بویژه زمانی که دست ها خیس باشند. 
     
     
    4- احتیاط و بررسی قطعات
     
    نگاهی احتیاطی به اطراف‏ می‏‎تواند از وقوع بسیاری حوادث ناگوار جلوگیری کند. سیلندر و محل خروج گاز را بررسی کنید و سیم های برق را چکاپ نمایید. همیشه تجهیزات آتش نشانی را در محل کار به همراه داشته باشید و از پر بودن کپسول آتش نشانی مطمئن شوید.
     
     

    چگونگی انتخاب مس برای جوشکاری

     
    هنگام انتخاب مس، به تمیز بودن آن اطمینان حاصل کنید. مس هایی که روی آنها نقاشی شده و یا قبلا روی آن فلز دیگری جوش خورده، مناسب جوشکاری نیستند. ترکیب برخی فلزات با مس ممکن است موجب ایجاد گازهای سمی شود. مس باید خالص باشد. وجود ناخالصی در مس موجب  تغییر در نحوه جوشکاری‏ می‏‎شود. برای مثال ترکیب مس و روی، تغییرات زیادی را در جوشکاری ایجاد‏ می‏‎کند و نتیجه آن گازهای سمی است. 
     
     

    تنظیم درجه حرارت مناسب

     
    در زمان جوشکاری با مس سعی کنید از حرارت بالا استفاده نکنید و قبل از شروع نیز، مس را گرم کنید. دمایی که برای جوشکاری مس استفاده‏ می‏‎شود‏ می‏‎تواند بین 50 تا 752 درجه فارنهایت (10 ـ 400 درجه سانتیگراد) باشد. پس از اتمام کار، مس را بطور ناگهانی سرد نکنید و اجازه دهید آرام آرام در دمای محیط قرار بگیرد. این کار از ترک خوردن آن جلوگیری‏ می‏‎کند.
     
     

    ایجاد قوس در مس

     
    در زمان جوشکاری مس ممکن است تصمیم به ایجاد قوس داشته باشید. برای این کار ابتدا یک عمق کم ایجاد کرده و باید به تدریج، عمق آن را بیشتر کرد. فلز مس‏ می‏‎تواند تا 70 درجه، قوس داده شود. 
     
     

    پر کردن عمق مس

     
    زمانی که در حال ایجاد قوس مس هستید، ممکن است عمق برخی نقاط بیشتر شود. برای ایجاد تساوی به سطح مس‏ می‏‎توان به آن، مواد پرکننده اضافه کرد تا قوس بصورت یکدست و منظم شود.
     
     

    سرعت عمل در زمان جوشکاری مس

     
    مس به سرعت اکسید‏ می‏‎شود و از این رو، در زمان کار باید سرعت عمل داشت تا قبل از اکسید شدن فلز مس، کار جوشکاری را به دقت انجام داد.
     
    اشتراک گذاری:




    نام
    ایمیل
    نظر