خدمات برش پلاسما یکی از اموری است که در هنگام کار باید با دقت بالایی انجام شود. در زمان برشکاری باید برخی از فرایندهای ساخت را در نظر داشت تا فلزات به یک اندازه برش داده شوند و لبه های قطعات را شکل داده و پخ زده و آنها را برای جوشکاری آماده نمود. رویه برداری یکی از عملیاتی که در زمان برشکاری صورت میگیرد در این روش بدون آنکه نیازی به برشکاری کامل آن باشد، لایه ای از فلز را برداشته و شیاری در آن ایجاد میشود. رویه برداری برای برداشتن بخش معیوب فلز استفاده می شود تا از این طریق بتوان آن را دوباره جوشکاری نمود
برشکاری با گاز چیست؟
در برشکاری با گاز، فلز را گداخته و سرخ میشود و سپس جریان پر فشار اکسیژن را به آن تابیده میشود. برای انجام این کار، باید از سوختهایی استفاده کرد که دمایی کمتر از استیلن تولید می کنند. در جدول زیر میتوان دمای تقریبی شعلههای مختلف را مشاهده نمود.
شعله
|
دمای
|
اکسی استیلن
|
۳۲۵۰ درجه سانتیگراد
|
اکسی بوتان ( اکسیژن – بوتان )
|
۲۸۱۵ درجه سانتیگراد
|
اکسی متان ( اکسیژن – گاز طبیعی)
|
۲۷۷۰ درجه سانتیگراد
|
اکسی هیدروژن (اکسیژن – گاز هیدروژن )
|
۲۸۲۰ درجه سانتیگراد
|
هوا – استیلن
|
۲۳۲۰ درجه سانتیگراد
|
هوا – متان
|
۱۸۵۰ درجه سانتیگراد
|
هوان – پروتان
|
۱۹۰۰ درجه سانتیگراد
|
هوا – بوتان
|
۱۸۰۰ درجه سانتیگراد
|
نقش اکسیژن در برشکاری
اکسیژن گازی بی رنگ، بی بو و بی طعم که برشکاری آن را داخل کپسولهای فولادی آبی رنگ ذخیره می کنند. پایه کپسولهای اکسیژن را به صورت چهار گوش می سازند و روی آنها کلاهکی قرار میدهند تا از آلوده شدن دهانه خروجی اکسیژن محافظت نماید. نکته ای که باید به آن متذکر شد، اینکه هیچگاه کلاهک کپسول اکسیژن را جز در مواقع مصرف گاز باز نکنید.
نقش گاز استیلن در برشکاری
استیلن یک گاز بی رنگ که بویی شبیه به سیر گندیده دارد و در نتیجه تماس کاربید با آب در دستگاهی به نام مولد استیلن تولید می گردد. کپسولهای استیلن به شکل استوانه تو خالی بوده که جنس آنها از فولاد میباشد و در آنها از ماده ای اسفنجی مانند چوب پنبه هندی یا مواد متخلخل دیگر پر شده است. هنگام کار با کپسولهای گاز باید نکات ایمنی رعایت شود.
جداره خارجی کپسولها را برای شناختن گاز داخل آنها به رنگهای گوناگون رنگ آمیزی می نمایند. در ایران رنگ کپسول استیلن ارغوانی، رنگ کپسول اکسیژن آبی و رنگ کپسولهای هیدروژن و گاز زغال قرمز میباشد. پیچ اتصال کپسولهای گاز سوختنی چپ گرد و پیچ اتصال کپسولهای گازی، راست گرد است تا در زمان نصب دستگاه تنظیم فشار (رگلاتور) روی کپسولها اشتباهی صورت نگیرد.
انواع روشهای برشکاری
ویژگیهای ماشینهای فرز و تراش CNC
قابلیت برش و حکاکی مواد فلزی و غیر فلزی
قابلیت حکاکی سه بعدی
هزینه مقرون به صرفه
هزینه پایین نگهداری
با کاربردهای بسیار متنوع
دستگاه فرزکاری CNC
دستگاه های فرزکاری CNC، کار برش و سطح برداری یا حکاکی توسط تیغههای دواری را بر عهده دارد. کنترل این دستگاه ها بوسیله کامپیوتر و طرح برش یا حکاکی در یک فایل کامپیوتری به دستگاه صورت میگیرد. دستگاه های فرزکاری CNC میتوانند برای کارهای مختلف و مواد مختلف، از تیغه های دوار متفاوتی استفاده نمایند. همچنین میتوانند بر روی طیف وسیعی از مواد، اعم از فلزی یا غیر فلزی، برش یا حکاکی را ایجاد نمایند. دستگاه های فرزکاری CNC از میان دستگاه های برش و حکاکی که با کامپیوتر کنترل میشوند، قیمت نازلتری دارند و کارایی آنها بیشتر است.
یکی از مشخصات اصلی این دستگاه، حرکت سه بعدی است که موجب افزایش انعطاف پذیری دستگاه میشود. دستگاههای فرزکاری CNC میتوانند فایلهای خروجی نرم افزارهای طراحی متعددی را برای انجام برش و حکاکی مورد استفاده قرار دهند و در طیف وسیعی از مشاغل به کار برده شوند. از جمله کارخانجات و کارگاههایی که از دستگاههای فرزکاری CNC استفاده میکنند:
کارگاه های ماکت سازی
کارگاه های منبت کاری
کارگاه های خدمات صنعتی
کارگاه های صنعتی قالب سازی
کارگاه های تولید مصنوعات تزیینی فلزی
کارگاه های صنعتی ساخت قطعات صنعتی
کارگاه های موسسات یا شرکتهای تبلیغاتی
کارخانجات یا کارگاههای تولید مصنوعات چوبی
صنایع دستی در حکاکی دقیق قطعات فلزی یا غیرفلزی
ماشین برشکاری پلاسما
همواره برای ماده سه حالت وجود دارد که عبارتند از مایع، جامد و گاز، اما حالت چهارمی نیز وجود دارد که به آن پلاسما گفته میشود. سه حالت آب نیز همان جامد (یخ)، مایع (آب) و گاز (بخار) وجود دارد و در صورتی که در حالت عادی به آب گرما داده شود، به گاز و اگر در دمای پایین قرار داده شود به یخ تبدیل میشود. زمانی که به بخار یا گاز، گرما وارد میشود، به پلاسما تبدیل میشود که همان چهارمین حالت ماده میباشد.
ویژگی ماشینهای برشکاری پلاسما
قیمت پایین
عمق برش بالا
قابلیت برش فلزات
برشکاری با قوس پلاسما
مناسب برای برش در مواقعی که دقت بالایی مورد نیاز نیست.
یونیزاسیون چیست؟
در صورتی که انرژی گرمایی بالایی به آب اعمال گردد به بخار مبدل میشود که حاوی دو گاز اکسیژن و هیدروژن میباشد. و چنانچه انرژی گرمایی بیشتری بر آن وارد شود، ذاتاً خصوصیات دمایی و الکتریکی بخار تغییر میکند که به این پروسه، یونیزاسیون گفته می شود. در یونیزاسیون، الکترون و یونهای آزاد در میان اتمهای گاز ایجاد میگردد. در این هنگام، گازی که به پلاسما تبدیل شده، رسانای الکتریسیته است چرا که الکترونهای آزاد، برای انتقال جریان برق در دسترس خواهند بود. همان اصول رسانایی که برای فلزات وجود دارد، در مورد رسانایی پلاسما نیز صدق میکند. برای مثال زمانی که شدت جریانی که از یک مقطع عبور میکند کاهش پیدا کند، مقاومت افزایش مییابد. برای رسیدن به ولتاژ بالاتر، باید همین مقدار الکترون از مقطع عرضی عبور نماید و دمای فلز افزایش پیدا کند. جهت تولید گاز به همین مقدار پلاسما نیاز است. در صورتی که مقطع عرضی کاهش پیدا کند، گاز پلاسمای داغتری بوجود میآید.
برشکاری پلاسما چگونه انجام میشود؟
در حدود ۴۵ سال پیش، برشکاری با قوس پلاسما توسعه پیدا کرد و برای برشکاری پلاسما فولادهای زنگ نزن و آلومینیم مورد استفاده قرار گرفت به این دلیل که از لحاظ اقتصادی توجیه چندانی برای برشکاری فولادهای معمولی نداشت. برای برشکاری پلاسما محدودیتهایی از جمله قابلیت اطمینان تجهیزات، پایین بودن کیفیت سطح برش ایجاد شده و ناتوانی و سرعت پایین ماشینهای قدیمی در برشکاری وجود دارد که موجب شده تا برش پلاسما رشد زیادی نداشته باشد.
در دهه ۱۹۷۰، روش برش پلاسما توسط تزریق آب به وجود آمد که رشد چشمگیری پیدا کرد که در آن، آب اطراف قوس الکتریکی برشکاری پلاسما خشک، تزریق میشد که موجب بهبودی چشمگیر کیفیت سطوح برش روی همه فلزات حتی فولادهای معمولی گردید. در حال حاضر به علت پیشرفتهایی که روی طراحی تجهیزات و بهبود در کیفیت برش صورت گرفته، تقاضاهای بی سابقه قبلی نظیر مشعل چندتایی برش فولاد معمولی، فراگیر شده است.
در زمان برشکاری، شدت جارش گاز پلاسما بالا میرود به گونه ای که جت پلاسما از میان قطعه کار عبور کرده و مواد ذوب شده حاصل از برشکاری پلاسما را جابهجا کرده و به خارج انتقال میدهد. پروسهبرشکاری پلاسما بواسطه اکسیژن انجام میشود. این فرایند با برش اکسیژن متفاوت دارد زیرا در برش پلاسما، استفاده از قوس موجب ذوب فلز میشود، اما در برش بواسطه اکسیژن، فلز اکسید شده و حرارت حاصل از فرایند گرمازا، موجب ذوب فلز میگردد. از این برخلاف برش توسط اکسیژن، برشکاری پلاسما برای فلزاتی مانند فولاد زنگ نزن، آلومینیم، چدن و آلیاژهای غیرآهنی قابل استفاده میباشد.
انقباض قوس الکتریکی
مشخصات قوس الکتریکی که از میان یک نازل مسی که توسط آب خنک میشود و بین قطعه کار (آند) و یک الکترود (کاتد) قرار میگیرد، در جوشکاری آرگون تغییر مییابد. به جای پخش شدن قوس، نازل قوس را داخل مقطع عرضی کوچکی منقبض مینماید. این عمل، مقاومت گرمایی قوس را بالا میبرد، به گونه ای که ولتاژ و دما قوس افزایش پیدا میکند. سپس قوس الکتریکی با سرعت بالا و کاملاً موازی که بشکل جت پلاسما بسیار داغ است، از نازل خارج میگردد.
در هر دو صورت، هر دو دیسشارژ با گاز آرگون بوده و ولتاژ به شکل یکسان میباشد و میزان جریانAM200 اعمال میگردد. تفاوتی که در دو شکل وجود دارد اینکه در TIG جت پلاسما توسط نازل و به آرامی، به قطر ۱۶/۳ اینچ منقبض میشود و پلاسمای داغتری از قوس متناظر آن تولید میگردد.
انواع جت پلاسما
زمانی که منبع تغذیه میان قطعه کار و الکترود قرار میگیرد، جت پلاسما میتواند بشکل انتقالیافته عمل کند و زمانی که منبع تغذیه بین الکترود و نازل قرار میگیرد، جت پلاسما بصورت غیرانتقال یافته عمل مینماید. با وجودی که در هر دو حالت، یک جریان پلاسمای داغ از نازل خارج میشود، اما برای فرایند برشکاری، حالت انتقال یافته همیشه کاربرد دارد زیرا هنگامی که قوس با قطعه کار در تماس الکتریکی است، گرمای قابل استفاده وارد شده به طور موثرتری استفاده میشود. ویژگیهای منحصر به فرد جت پلاسما موجب میشود توسط نرخ جارش گاز، تغییر نوع گاز، شدت جریان قوس و اندازه قطر نازل تغییر پیدا میکند به عنوان مثال در صورتی که از نرخ پایین جارش گاز استفاده گردد، جت پلاسما منبع گرمای متمرکز بسیار بالایی خواهد داشت که برای جوشکاری کاربردی تر میباشد.
چنانچه نرخ جارش گاز به حد کافی بالا باشد، جت پلاسما از قطعه کار عبور کرده و آن را خواهد برید. در این حالت، سرعت جت پلاسما برای دور کردن مواد مذاب ایجاد شده در حد کافی بالا خواهد بود. در فرایند برشکاری، دمای قوس پلاسما افزایش مییابد به این دلیل که جارش بالای گاز، لایه مرزی نسبتا خنکی از گاز یونیزه، داخل سوراخ نازل را شکل میدهد و موجب میشود تا قوس پلاسما انقباض پیدا کند. ضخامت این لایه مرزی میتواند بواسطه حرکت چرخشی گاز برش، افزایش پیدا کند. عمل چرخش، سرما و گاز یونیزه را صورت شعاعی به سمت بیرون هدایت میکند و لایه مرزی ضخیمتری را ایجاد مینماید. در بیشتر مشعلهای برشکاری پلاسما، از مکانیزم حرکت چرخشی گاز به منظور ایجاد انقباض قوس بیشتر استفاده میشود.
منبع قدرت
ویژگی و شرایط قوس الکتریکی یک دستگاه، به منحنی ولتاژ و آمپراژ آن بستگی دارد. منبع قدرت مورد نیاز در فرایند پلاسما، باید از نوع ولت ـ آمپر سراشیبی تند باشد و دارای ولتاژ بالایی باشد. اگر چه هنگام فرایند برشکاری، ولتاژ مورد نیاز باید بین ۵۰ تا ۶۰ ولت باشد، اما ولتاژ مدار باز برای شروع به ایجاد قوس باید بیشتر از vDC400 باشد. در بیشتر کاترهای امروزی، یک قوس راهنما داخل بدنه مشعل بین نازل و الکترود، موجب یونیزه شدن گاز میشود و برای اولین بار، انتقال پلاسمای اولیه به قوس را شکل میدهد. از آنجا که این قوس باید به داخل قطعه کار منتقل میشود، نام «قوس انتقالیافته» به خود گرفته است. در شیوههای دیگر، ایجاد قوس توسط لمس نوک مشعل با قطعه کار انجام میشود که جرقه نیز ایجاد میکند. استفاده از مدار فرکانس بالا برای انجام این کار ضرورت دارد. از آنجا که از اکثر انرژی قوس (تقریباً دو سوم) برای برشکاری استفاده میشود، لذا باید الکترود به قطب منفی و قطعه کار به قطب مثبت متصل گردد.
ترکیب گازها
در سیستمهای پلاسمای معمولی الکترود تنگستنی، گاز پلاسمای خنثی که میتواند آرگون یا آرگون ـ هیدروژن یا نیتروژن باشد، کاربرد زیادی دارد. در پروسههای مختلف، میتوان از گازهای اکسیدکننده از قبیل هوا یا اکسیژن نیز استفاده نمود که در این صورت، باید الکترود از جنس مس یا «هف نیوم» باشد. ضمن اینکه مقدار فلوی جریان گاز پلاسما مهم است و بر حسب سطح شدت جریان و قطر سوراخ نازل تنظیم میشود. در صورتی که مقدار فلوی جریان گاز برای سطح شدت جریان کم باشد و یا سطح شدت جریان برای قطر سوراخ نازل بسیار زیاد باشد، قوس شکسته شده و به دو قوس تبدیل میشود که یک قوس و بین نازل و قطعه کار و دیگری میان الکترود و نازل ایجاد میشود. به این حالت پدیده «دو قوسی» گفته میشود که به صورت ذوب نازل بروز میکند.