پولیش ماده ای حاوی عوامل شیمیایی یا ساینده برای برق انداختن سطوح مختلف از جمله اتومبیل است. پولیش کردن ماشین متمایز از شستشوی ماشین و تمیز کردن آن است که جهت برطرف کردن ناهنجاری های رنگ بدنه انجام می شود. این ناهنجاری ها ممکن است شته، خش، گرده های رنگ، قیر و ... باشد.
رنگ ماشین ممکن است بر اثر دوده و گرد و غبار کیفیت خود را از دست دهد و سطح رنک ماشین زبر شود. در این صورت حالت مات شده که با استفاده از پولیش کاری خودرو می توان براحی سطح آن را صاف و زبری را از بین برد. از سوی دیگر ماشین رنگ تازه ای به خود گرفته که با لمس بدنه ماشین می توان نرمی را حس کرد.
در حالت طبعی رنگ اتومبیل متشکل از سه لایه است که سطح رویی آن Clear Coat نامیده می شود. این لایه بخشی از رنگ است که موجب درخشش و زیبایی ماشین شما می شود. در شهرهای بزرگی که آلودگی هوای بیشتری دارند، لایه رویین خودرو در اثر مجاورت با آلودگی کثیف و کدر می شود که به مرور زمان به رنگ خودرو آسیب وارد می شود. به همین دلیل پولیش کاری خودرو اهمیت دارد.
پولیش ها به انواع مختلفی دسته بندی می شوند که معیار این دسته بندی، میزان قدرت سایندگی آنهاست. به هر میزان که پولیش زبرتر و خشن تر باشد، قدرت سایندگی آن بیشتر است و بالعکس. پولیش ها به دو نوع زبر و نرم تقسیم مي شوند. پوليش های نرم با رنگ کرم يا سفيد و پولیش زبر معمولا با رنگ قرمز يا اخرايي هستند. پوليش هاي نرم متنوع بوده که با توجه به نوع کاربرد ویژگی های متفاوتی دارند.
- پوليش زبر
پولیش های زبر خاصيت سايندگي فوق العاده بالا دارند. بطوري که قدرت سايندگي آنها با نرمترين سنباده (1200) مقايسه مي شود. این نوع پولیش قابلیت حذف خراش های عمیق را دارند که پس از استفاده زبری آن موجب مات شدن سطح خودرو می شود. بنابراین استفاده از پولیش نرم ضرورت دارد. یک نکته مهم زمان استفاده، خودداری از استفاده بیش از حد پولیش است زیرا موجب از بين بردن يا ناپايدار کردن رنگ اتومبيل می شود.
- پوليش نرم
پولیش های نرم خاصيت سايندگي بسيار ظريف دارند به گونه ای که سطح را کاملا براق و صاف کرده و تمامی خراش ها و خطوط روی بدنه خودرو را از بین می برد. با استفاده از پوليش نرم می توان برای تعمیر موضعی نیز استفاده کرد. علاوه بر این، اين نوع پوليش می تواند بر تميز کردن لکه هاي محيطي مانند قير، شيره درختان و… که به راحتي از روي بدنه خودرو پاک نمی شوند، مورد استفاده قرار بگیرد.
- پوليش واکس
پوليش واکس نوعی پوليش مخلوط با واکس است که به منظور درخشندگی و براقی سطح خودرو استفاده می شوند و شباهت زیادی به پولیش نرم دارد. زمانی که خودرو نیاز به رنگ صاف و بدون موج داشته باشد، می توان از این پولیش استفاده کرد. پولیش واکس با قرار دادن لايه اي از چربي مخصوص براقي را بيشتر می کند. اما توجه داشته باشيد که يک واکس خالص به هيچ عنوان خاصيت خش برداري و پرداخت کاري ندارد.
در کنار آنچه از پولیش کاری خودرو گفته شد، انواع ديگري از پوليشها در بازار وجود دارند که در ردیف پوليش نرم محسوب می شوند. از جمله این نوع پولیش های می توان پوليش مايع، اسپري پوليش، تميزکننده و براقکننده خودرو و ... اشاره کرد.
پولیش کاری خودرو باید با زمان بندی و مرتب صورت بگیرد. اما باید توجه داشت که استفاده از آن تنها زمانی صورت بگیرد که به آن نیاز داشته باشید. برای مثال زمانی که به دلیل عدم استفاده از خودرو، رنگ آن کدر شده، نیازی به پولیش نخواهد داشت و با یک شستشوی ساده، بدنه آن بخوبی درخشنده می شود. نکته دیگر اینکه پولیش نمی تواند معجزه کند و رنگ آسیب دیده را زمانی ترمیم می کند که زیر آن رنگ سالم وجود داشته باشد.
برای پولیش کاری ابتدا باید به نوع رنگ خودرو آشنایی پیدا کرد. براین اساس رنگ ها به دو نوه متالیک و رنگ روغنی تقسیم می شوند. در گذشته رنگ بدنه خودروها روغنی یا ساده بود که از دو لایه تشکیل می شود. لایه اول به عنوان آستر یا پرایمر بود که به عنوان واسط بین رنگ اصلی و بدنه فلزی و سیاه خودرو استفاده می شود و لایه بعدی هم لایه اصلی رنگ است که روی لایه آستر قرار می گیرد.
در حال حاضر از رنگ های متالیک استفاده می شود که علاوه بر دو لایه آستر و رنگ، از یک لایه سوم به نام کیلر یا محافظ شفاف نیز استفاده می کند که در بیرونی ترین سطح رنگ قرار گرفته استو موجب نگهداری و محافظت از دانه های اکلیلی داخل رنگ می شود. اگر از این لایه استفاده نشود، رنگ متالیک به هیچ عنوان دوام و براقیت نخواهد داشت زیرا تمام آسیب ها ابتدا به سطح کلیر که لایه ضخیمتری نسبت به لایه های دیگر است، رسیده و وارد رنگ اصلی نمی شود. یکی از معایب این لایه، مات شدن بدنه خودرو است.
توانایی تشخیص رنگ بدنه خودرو تاثیر زیادی در پولیش کاری دارد. چرا که قبل از اقدام و هزینه کردن، می توان تشخیص داد که از چه نوع پولیشی استفاده کرد. انواع آسیب دیدگی بدنه خودرو بیانگر کاربرد پولیش است که به صورت زیر قابل تشریح است:
- جاماندگی رنگ روی رنگ
زمانی که بین دو خودرو تصادفی رخ می دهد، ممکن است قسمتهای مختلف خودروها به دلیل اشکال متفاوت آنها در برابر قسمتهای مختلف خودروی مقابل ،دارای درصد تمرکز تنشهای متفاوتی است که این امر موجب می شود تا بدنه خودرو حالت قالب و مقلوب پیدا کند و در نتیجه رنگ آن بر روی رنگ خودروی مقابل باقی بماند. در این صورت رنگ بدنه خودرو شما آسیب نمی بیند اما رنگ خودروی مقابل بر روی آن باقی مانده که با پولیش کردن می تواند آن را رفع کرد.
- سائیدگی رنگ
اگر رنگ بدنه خودرو بر اثر کشیده شدن یک وسیله و یا لباس افراد به بدنه، سائیده شود بطوری که ظاهر آن ناشکیب گردد، براحتی توسط پولیش قابل رفع است زیرا این نوعی خراش بسیار سطحی می باشد.
- ماتی رنگ
گاهی سطح رنگ خودرو کاملا سالم است اما در ظاهر، رنگ خودرو مات و بی روح است. این در حالی که هیچ گونه خط و رنگ پریدگی و یا قر شدگی روی خودرو دیده نمی شود. علت این ایراد، برخورد و مجاورت سنگ ریزه ها و گرد و غبار معلق در هوا در سرعت های بالا می افتد و باعث ایجاد خطوط بسیار ریز و میکرونی روی سطح رنگ می شود که با چشم قابل مشاهده نیست و تنها موجب کدر و مات شدن سطح بدنه می شود که علت آن، شکست نامنظم نور روی رنگ است زیرا هر جسمی برای براق دیده شدن باید شکست کامل و منظم نور را داشته باشد. برای رفع این مورد نیز پولیش کاری خودرو می تواند سطح را صاف و هموار کند و شکست نور مانند یک آینه کامل می شود.
- خطوط سطحی
خطوط تنها بصورت یک خراش سطحی و نازک روی رنگ قابل مشاهده هستند که بر اثر برخورد و کشیده شدن اشیا خارجی ایجاد می شوند. برای از بین بردن این خطوط می توان از پولیش نرم استفاده کرد.
- خطوط دارای عمق زیاد
خطوط عمیق کاملا قابل مشاهده هستند و به دلیل عمق بیشتر، نیاز به پولیش کاری بیشتری دارند. برای از بین بردن این خطوط ابتدا باید از پولیش زبر و سپس پولیش نرم استفاده کرد.
- خطوط خیلی عمیق
بدترین نوع خطوط بر روی بدنه خودرو، خطوط خیلی عمیق است که گاهی عمق آنها به سطح فلزی بدنه نیز می رسد. استفاده از پولیش برای برطرف کردن این مشکل تاثیر کمی دارد و باید تعمیرات اساسی بر روی بدنه خودرو صورت بگیرد.
- سوختگی
سوختگی رنگ به دو نوع حاصل از آفتاب سوختگی و شعله تقسیم می شود. اگر چه در سالهای اخیر رنگ خودرو به گونه ای تهیه می شود که بیشترین مقاومت را در مقابل نور خورشید دارد، اما در صورت نیاز باز هم می توان از پولیش استفاده کرد. در صورتی که سوختگی رنگ در اثر آتش و شعله باشد، اگر سوختگی فقط مربوط به لایه اول باشد و به سطح زیر نرسیده باشد، می توان با استفاده از پولیش کاری خودرو آن را ترمیم کرد.
- تاثیرات شیمیایی
باران اسیدی، شستشوی خودرو توسط آب سخت و ... عامل تغییر رنگ خودرو است که موجب ایجاد دانه های ریزی بر روی رنگ و حتی شیشه های خودرو می شود. در این صورت باید از پولیش استفاده شود.
- نکاتی زمانی استفاده از پولیش
- میزان زبری و نرمی پولیش باید براساس نیاز و کاربرد ان باشد.
- نباید انتظار داشت که پولیش به رنگ بدنه خودرو چیزی اضافه کند بلکه تنها لایه نازک است که خش ها را از بین می برد.
- در زمان استفاده از پولیش باید به عمق خراش ها و نوع رنگ بدنه خودرو دقت داشت. از سوی دیگر رنگ های غیر متالیک راحت تر و سریعتر پولیش و خطوط روی آنها رفع می شود اما به همان نسبت آسیب پذیرتر از رنگ های متالیک هستند. رنگ های متالیک به سختی براق می شوند اما به دلیل ضخامت زیاد لایه خارجی آنها، خراش ها معمولا در همان لایه خارجی قرار گرفته که می توان با پولیش آنها را ترمیم کرد.
- همه خراشها با پولیش قابل ترمیم نیستند و هیچ پولیشی نمی تواند رنگ از بین رفته را دوباره باز گرداند.